آموزشی

اعصاب مغزی 12 گانه و نحوه عصبدهی آنها

اعصاب-مغزی
1 زمان مطالعه مقاله

اعصاب مغزی – سیستم عصبی مرکزی و محیطی

اعصاب مغزی، به عنوان یکی از قسمت‌های حیاتی سیستم عصبی، نقش بسیار مهمی در کنترل و هماهنگی فعالیت‌های بدن انسان دارد. این اعصاب، شبکه‌ای پیچیده از سلول‌های عصبی هستند که سیگنال‌ها و اطلاعات را بین مغز و سایر بخش‌های بدن منتقل می‌کنند. مغز، به عنوان مرکز کنترلی عملکرد‌های حسی، حرکتی، شناختی و همچنین عواطف، توسط اعصاب مغزی کنترل می‌شود. این اعصاب شامل سه بخش اصلی، یعنی مغز، نخاعی و عصب‌های محیطی می‌شوند. هر یک از این بخش‌ها وظیفه‌های خاص خود را در انتقال سیگنال‌ها و اطلاعات عصبی دارند. درک عملکرد اعصاب مغزی و بررسی اختلالات مرتبط با آن، از اهمیت بالایی برخوردار است و مطالعه عمیق در این حوزه می‌تواند به شناخت بهتر از ساختار و عملکرد مغز و عصب‌ها منجر شود.

با توجه به اهمیت اعصاب مغزی در علم آناتومی پزشکی تصمیم گرفتیم تا در این مورد مطالبی به دانشجویان علوم پزشکی ارائه دهیم. ابتدا توجه کنید که سیستم عصبی انسان به دو بخش سیستم عصبی مرکزی و محیطی تقسیم بندی می شود. این دو سیستم تفاوت هایی با هم دارند.

سیستم عصبی مرکزی شامل مغز و نخاع هست وسیستم عصبی محیطی از ۱۲ جفت رشته عصبی مغزی و ۳۱ جفت رشته‌ عصبی نخاعی تشکیل شده‌است که این سیستم موجب ارتباط مغز و نخاع با سایر قسمت های دیگر بدن می شود. 12 جفت رشته عصبی مغزی همان اعصاب مغزی هستند که قرار هست در این مقاله به توضیح آن بپردازیم.

قابل توجه دانشجویان رشته پزشکی، از قسمت اعصاب یا نوروآناتومی در آزمون علوم پایه تعداد زیادی سوال طرح خواهد شد. بنابراین فقط 5 دقیقه وقت بگذارید و این مقاله را تا انتها مطالعه کنید.

اعصاب مغزی جزو دستگاه عصبی مرکزی هست یا دستگاه عصبی محیطی؟

دقت کنید که 12 جفت رشته ی مغزی یا همان اعصاب مغزی بخشی از دستگاه عصبی محیطی می باشد. نکته ی مهم این هست که همه ی اعصاب مغزی بجز عصب اکسسسوری از مغز منشاء می گیرید. اعصاب مغزی هم همانند اعصاب نخاعی دارای قسمت های حسی و حرکتی هست.

برخی از اعصاب مغزی حاوی اجزای حسی و حرکتی ویژه هستند. اعصاب حسی ویژه در ارتباط با شنوایی، بینایی، بویایی، تعادل و چشایی هست. اعصاب حرکتی ویزه شامل ان دسته از اعصابی هستند که از نظر رویان شناختی از سومیت ها منشاء نگرفته و در اصل محل منشاء گیری آنها از قوس های حلقی می باشد.

از لحاظ رویان شناختی شش قوس حلقی در رویان انسان پدیدار می شود و قوس حلقی پنجم هرگز رشد نمی کند. هر قوس حلقی با یک عصب مغزی یا یکی از شاخه های ان همراه است. این اعصاب مغزی عضلات مشتق از قوس های حلقی را عصب دهی می کنند.

عصب دهی عضلات مشتق از قوس های حلقی

1. قوس حلقی اول: توسط عصب زوج 5 یا تریژمینال

2. قوس حلقی دوم: توسط عصب زوج 7 یا فاسیال

3. قوس حلقی سوم: توسط عصب زوج 9 یا گلوسوفارنژیال

4. قوس حلقی چهارم و ششم: عصب زوج 10 یا واگ

آموزش آناتومی به همراه زیرنویس فارسی اختصاصی

فیلم آموزش آناتومی با تشریح جسد با آموزش اساتید برتر دانشگاه ویسکانزین آمریکا

عصب مغزی زوج اول یا عصب بویایی

 

زوج-1

عصب بویایی (Olfactory nerve) حاوی رشته های آوران ویژه حس بویایی هست. چیزی که در این عصب مهم هست این هست که عصب بویایی فقط دارای رشته های حسی هست و رشته ی حرکتی ندارد. رشته ی حسی آن SA  یا همان رشته ی آوران ویژه هست که مربوط به حس بویایی هست.

مسیر عصب بویایی: گیرنده های حس بویایی همان زوائد بویایی این عصب هستند که در سقف فوقانی حفره ی بینی قرار دارند و زوائد مرکزی با پیوستن به هم و با عبور از صفحه ی غربالی شکل استخوان اتموئید(Cribriform plate) وارد حفره ی کرانیال قدامی می شوند. بنابراین یکی از اعصاب مغزی را عصب زوج یک یا عصب olfactory تشکیل می دهد.

عصب زوج دوم یا عصب بینایی

زوج-2        

یکی دیگر از مهمترین اعصاب مغزی عصب بینایی یا عصب اپتیک هست. این عصب همانند عصب بویایی فقط دارای رشته های حسی از نوع رشته های آوران ویژه یا  SAهست. این رشته ها اطلاعات بینایی را از فوتورسپتورهای شبکیه به مغز می برند. عصب بینایی از طریق کانال بینایی وارد حفره ی کرانیال میانی می شوند.

عصب مغزی زوج سوم یا عصب اکولوموتور

 

زوج-3

این عصب برخلاف عصب زوج یک و دو فاقد رشته های حسی هست و فقط رشته های حرکتی دارد. این عصب که جزو اعصاب مغزی نیز می باشد دارای دو نوع رشته ی حرکتی GSE  وGVE  هست.

مسیر عصب اکولوموتور: از بین پل مغزی و مغز میانی در قدام ساقه ی مغز خارج می شود. سپس وارد کنار قدامی چادرینه ی مخچه می شود و درجدار خارجی سینوس غاری به سمت جلو می رود و از طریق شکاف کاسه ی چشمی فوقانی از حفره ی کرانیال خارج می شود. اما در کره ی چشم هر کدام از رشته های GSE  و GVE چه کاری انجام می دهند؟

رشته های وابران سوماتیک عمومی یا GSE عضلات بالابرنده ی پلک فوقانی، رکتوس فوقانی، رکتوس تحتانی، رکتوس داخلی و مایل تحتانی را عصب دهی میکند.

رشته های وابران احشایی عمومی یا GVE  رشته های پاراسمپاتیک پیش گانگلیونی هستند که در گانگلیون مژگانی سیناپس می دهند و نهایتا عضلات اسفنکتر مردمک و عضلات مژگانی را عصب دهی می کنند.

عصب زوج چهارم یا عصب تروکلئار

از دیگر اعصاب مغزی عصب تروکلئار هست که این عصب دارای رشته های عصبی GSE می باشد و عصب دهی به عضلات مایل فوقانی کاسه ی چشم را برعهده دارد.

مسیر عصب تروکلئار: از مغز میانی منشا می گیرد . در جدار طرفی سینوس کاورنوس به سمت جلو طی مسیر می کند و در نهایت از طریق شکاف کاسه ی چشمی فوقانی وارد کاسه ی چشم می شود.

عصب زوج پنجم یا عصب تریژمینال

 

زوج-5

یکی از اعصاب مغزی مهم همین عصب تریژمینال هست که بخش عمده ی حس سر را تامین می کند. و آسیب به این عصب مغزی باعث فقدان حس روی صورت میشود. این عصب مغزی دارای رشته های آوران سوماتیک عمومی(GSA) و وابران برونشیال(BE ) می باشد. بنابراین عصب مغزی هم دارای رشته های حسی هست و هم دارای رشته های حرکتی هست. رشته های حسی حس صورت را به مغز انتقال می دهند و رشته های حرکتی دستور مغز را به یرخی عضلات مثل عضلات جونده می رساند.

 

تریژمینال

عصب تریژمینال دارای سه شاخه ی مهم افتالمیک، ماگزیلاری و مندیبولار هست.  افتالمیک از شکاف کاسه ی جشمی فوقانی وارد کاسه ی چشم می شود. همچنین عصب ماگزیلاری از سوراخ گرد حفره ی کرانیال را ترک می کند و عصب مندیبولار حفره ی مغز را از طریق سوراخی به نام سوراخ بیضی ترک خواهد کرد.

عصب مغزی زوج ششم یا عصب ابدوسنت

شما را با عصبی دیگر از اعصاب مغزی آشنا میکنم. عصب ابدوسنت عصبی بسیار مهم در حرکات کره ی چشم هست . این عصب دارای رشته های حرکتی هست و رشته های حسی ای ندارد. رشته های حرکتی این عصب از نوع رشته های وابران سوماتیک عمومی یا GSE هست. عصب ابدوسنت از شکاف کاسه ی چشمی فوقانی از حفره ی مغزی خارج و به حفره ی چشمی وارد می شود. این عصب به عضله ی رکتوس خارجی کاسه ی چشم عصب رسانی می کند.

در صورت آسیب به عصب ابدوسنت، بیمار از حرکت دادن چشم ها به سمت خارج ناتوان هست. از مهمترین علت های آسیب به عصب ابدوسنت، آسیب مغزی و آسیب به سینوس کاورنوس یا غاری در مغز می باشد.

شکاف کاسه ی چشمی فوقانی و عبور اعصاب معزی زوج سه، چهار، پنج و شش

همانطور که گفته شد اعصاب اکولوموتور،تروکلئار و ابدوسنت مسئول عصب دهی به عضلات کاسه ی چشم هستند. و با عصب دهی به این عضلات موجب حرکت کره ی چشم در جهات مختلف می شود بنابراین لازم است این اعصاب وارد کاسه ی چشم شوند، عصب افتالمیک نیز جهت تامین حس چشم ها، ملتحمه، پلک فوقانی و … باید وارد کاسه ی چشم شود لذا تمامی این اعصاب از طریق شکاف کاسه ی چشمی فوقانی حفره ی کرانیال میانی را ترک نموده و به کاسه ی چشم وارد می شوند. با توجه به نقش اعصاب زوج 3 ، 4 و 6 در حرکت دادن چشم ها به سمت جهات مختلف، آسیب به این اعصاب مغزی باعث اختلال در حرکت دادن چشم ها در جهات مختلف می شود.

عصب زوج هفتم یا عصب فاسیال

عصب فاسیال یک از مهمترین اعصاب مغزی هست که آسیب به این عصب مشکلات و بیماری های فراوانی در پی دارد. چرا که این عصب دارای رشته های فراوان حسی و حرکتی هست.

برای مطالعه ادامه مقاله بصورت رایگان بر روی دکمه زیر بزنید

لطفا هر سوال یا دیدگاهی را در کادر زیر مطرح کنید تا در اسرع وقت تیم مدیکال لرنینگ پاسخ گوی شما باشد. 

دیدگاهی در مورد “اعصاب مغزی 12 گانه و نحوه عصبدهی آنها

  1. حمیرا محرابی گفت:

    عالی عالی

    1. خوشحالیم که این مطلب برای شما مفید بوده.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *